HomeHomeHomeNewszelfbouwWhite

 

121 Uitbouw woonhuis Rijswijk

 

101Ext

 

Voor particuliere opdrachtgevers is een uitbouw ontworpen aan de achterzijde van hun woonhuis aan de Delftweg te Rijswijk. Het oorspronkelijke bouwvolume van rond 1920 heeft een wat bijzondere afgeschuinde zijde in de achtergevel. Deze vorm heeft te maken met de oorspronkelijke verkavelingen in het gebied langs de Vliet. Gezien de ligging van de overblijvende driehoek was het een logische stap om deze te bebouwen. Het was een deel van de diepe achtertuin met een orientatie op het oosten. De behoefte om op de begane grond een ruime eetkamer te maken die sterk op de tuin verbonden is kon hier mooi worden ingepast.

De uitbouw is uiterst eenvoudig vormgegeven. Er is een maximaal open schuifpui geplaatst met daarnaast een deur in het verlengde van de oorspronkelijke achterdeur. De pui is met verborgen profielen in de aansluitingen uitgevoerd om de transparantie zo optimaal mogelijk te laten werken. De behouden oorspronkelijke gevels zijn gestucadoord maar verder intact gebleven. De wens om een echte 'tuinkamer' te realiseren is daarmee vervuld. Een daklicht in de aansluiting naar bestaand zorgt voor extra aangename natuurlijke lichtval.

Aannemer: Wout Jansen, Pijnacker

Constructieadvies: bureau Schaeffer, Arthur van Noort, Delft

Ontwerp 2012

oplevering 2014

 

103Top